Youth Care Nederland

Cultuursensitieve zorg

In een multiculturele samenleving zoals die van Nederland, waar 1 op de 3 mensen een andere culturele achtergrond heeft, wordt het steeds belangrijker om cultuursensitief te werken binnen de jeugdzorg. Een veranderende samenleving vraagt om een aanpak die diversiteit erkent en integreert in de zorgverlening. Cultuur sensitieve zorg is essentieel voor het opbouwen van wederzijds begrip en het bieden van passende zorg die aansluit bij de unieke achtergronden en ervaringen van cliënten.

Wat is cultuursensitief werken?
Cultuursensitief werken binnen Youthcare begint bij zelfreflectie en zelfkennis. Het vereist van zorgprofessionals niet alleen kennis van hun eigen culturele achtergrond en de invloed daarvan op hun handelen, maar ook een open houding ten opzichte van andere culturen. Cultuur is immers niet alleen iets van de ander, maar ook van jezelf. Daarnaast zijn er specifieke vaardigheden nodig om cultuur in relatie tot de cliënt te kunnen begrijpen en bespreken.

Kenmerken waarbij cultuur sensitieve zorg van toepassing is:

  • Cliënten met een laag verstandelijke beperking.
  • Criminele achtergrond.
  • Gezinnen en/of cliënten met een migratieachtergrond.
  • Cliënten met een beperking of stoornis zoals Autisme, ADHD of ADD.
  • Respect voor de seksuele oriëntatie en genderidentiteit van cliënten.
  • Erkenning van trauma’s en eerdere ervaringen zoals geweld of misbruik.
  • Begrip voor de invloed van een socio-economische achtergrond op de uitdagingen en behoeften van cliënten.
  • Aandacht voor geloofsovertuiging en religie, waarbij religie en spiritualiteit een belangrijke rol kunnen spelen in het leven van cliënten.

Het aanbieden van cultuur sensitieve zorg binnen Youthcare betekent dat we ons voortdurend bewust zijn van de diversiteit binnen onze samenleving en dat we de vaardigheden ontwikkelen om hiermee om te gaan. Dit vereist voortdurende zelfreflectie, een open houding en de bereidheid om te leren van zowel onze eigen cultuur als die van onze cliënten.